Keramiek

 

Keramiek Eduardo Vega

Eduardo Vega is een beroemde keramiek kunstenaar in Ecuador en ver daar buiten. Eduardo Vega heeft al heel wat wanden in overheidsgebouwen in Ecuador opgesierd met kunst. In heel Ecuador zijn er diverse kunstwerken van Eduardo Vega te bewonderen, bijvoorbeeld op een rotonde bij een weg.

 

Murals

Vooral om zijn zogenaamde “murals” is Eduardo Vega heel erg bekend. Dit zijn afbeeldingen (vaak heel erg groot) gemaakt op muren met kleine stukjes steen en/of stukjes keramiek. Hierbij krijgt Eduardo Vega hulp van zijn zoon Juan-Guillermo Vega. Juan-Guillermo Vega helpt bij het plaatsen van de murals en Juan-Guillermo Vega zorgt zo en zo voor het glazuren van de keramiek steentjes. Eduardo Vega heeft niet alleen opdrachten in Ecuador, maar ook ver daarbuiten, bijvoorbeeld in Amerika.

 

Galerie Eduardo Vega in Turri vlakbij Cuenca

Naar jaren lang samen met iemand een keramiekfabriek gehad te hebben, besloot Eduardo Vega op een gegeven moment om alleen verder te gaan. Hij vestigde zich in Turri. Naast zijn woonhuis opende hij zijn galerie.

 

Inspiratie vanuit de natuur rondom het huis en galerie van Eduardo Vega

Eduardo Vega laat zich inspireren door de natuur rondom zijn huis en atelier en door de omgeving waarin hij woont. Vanuit zijn galerie heb je een schitterend uitzicht op de de stad Cuenca, in het zuiden van Ecuador. Ook laat Eduardo Vega zich inspireren door de bewoners in en rond de stad Cuenca.

 

keramiek ecuador eduardo vega cuenca turi vaas kolibri

Verscheidenheid keramiek van Eduardo Vega

Eduardo Vega maakt een groot assortiment aan keramiek; van vazen, bekers, schalen, lampenkampen tot beelden van de locale bevolking.

 

Kenmerken keramiek Eduardo Vega

Het keramiek van Eduardo Vega kenmerkt zich door de vrolijke uitbundige kleuren met tekeningen van de natuur van Ecuador. Zo is er bijvoorbeeld op het keramiek een plant getekend, die alleen in Ecuador voorkomt!

 

keramiek ecuador vega cuenca turi galerieWerkwijze keramiek Eduardo Vega

Eduardo Vega werkt met plastic mallen. Nadat de voorwerpen gedroogd zijn, gaan ze in de oven. Wanneer de voorwerpen uit de oven vandaan zijn afgekoeld, worden de tekeningen erop gemaakt. Vervolgens worden de afbeeldingen ingeschilderd. Daarna worden er delen of het geheel van het object geglazuurd en gaat het voor de 2e keer de oven in.

 Eduardo Vega en Juan-Guillermo Vega

 

Keramiek Juan-Guillermo Vega; Ceramica de la tierra

Juan-Guillermo Vega, de zoon van Eduardo Vega, is ook een keramiek kunstenaar. Juan-Guillermo Vega heeft een heel eigen stijl. De keramiek van Juan-Guillermo Vega heeft de naam: Ceramica de la tierra. Juan-Guillermo werkt met zowel plastic mallen als met behulp van een draaitafel, waarmee een voorwerp met de hand gemaakt wordt.

 

Gebruik van speciale klei: “terra sigilata”

Juan-Guillermo Vega gebruikt witte klei, de zogenaamde “terra sigilata”. Als de klei nog nat is, worden er met behulp van papieren mallen inkervingen gemaakt, zodat er verschillende vlakken ontstaan. De nog natte klei wordt vervolgens geverfd met “slip”, dit is een mix van kleislib (dezelfde klei als waar het object van gemaakt is) en pigmenten. Vervolgens wordt de aangebrachte verf gepolijst met behulp van de bolle kant van een klein lepeltje. Juan-Guillermo schildert sommige voorwerpen zelf; dan is op de achterkant van het voorwerp zijn naam te lezen.

 

keramiek ecuador juan guillermo twee maal de oven inTwee maal de oven in

Pas als de klei droog is, gaan de voorwerpen in de oven met een temperatuur van 1000o Celsius, dit om scheuren tijdens het bakken te voorkomen. Uit de oven gekomen en afgekoeld, worden er bepaalde delen van de voorwerpen geglazuurd. Dan gaan de voorwerpen voor de 2e keer in de oven met een temperatuur die hoger is dan de 1e keer, namelijk 1080o Celsius. Voor waterbestendige voorwerpen, zoals bijvoorbeeld vasen, is de temperatuur de 2e keer in de oven 1120o Celsius.

 

keramiek ecuador juan guillermo vega cuenca uilInwrijven met een wax

Als laatste worden de delen van het object, die niet geglazuurd zijn, ingewreven met een wax.

                                                                                                              

Het keramiek van Eduardo Vega en Juan-Guillermo Vega is te verkrijgen bij

Webshop in Hillegom   www.hojaverde.nl
Livin’ It; wooncomfort in Hillegom   www.livinit.nl

                   

Klik op de foto voor een vergroting