Chocolade

Geschiedenis cacao Ecuador

Een foto van 1903 waarop een man met een stok cacaovruchten uit een boom haaltTot het eind van de 19e eeuw was Ecuador de grootste producent van kwaliteitscacao, totdat er hele oogsten en plantages verwoest werden door verschillende ziektes, waaronder Candidiasis, Mal de Machete (Machete ziekte) en Witch Broom (bezemsteel van de heks). Daardoor ging men naar andere inkomstbronnen zoeken, zoals petroleum, bananen, veeteelt en garnalen. Daarnaast ging de overheid zich toeleggen op het ontwikkelen van een cacaoras, dat meer resistent is tegen deze ziektes: de CCN-51. Het feit blijft, dat de allerbeste kwaliteit de zogenaamde cacao Fino de Aroma blijft. Deze cacao zal nooit in de bulk verdwijnen, omdat het wereldwijd gezien wordt als de allerhoogste kwaliteit. Ecuador telt op dit moment zo'n 100.000 cacaoboeren, samen goed voor meer dan 180.000 ton cacaobonen. Dit lijkt veel, maar een land als bijvoorbeeld Brazilië produceert daar een veelvoud van. Ecuador staat hoog aangeschreven als het om kwaliteitscacao gaat, want 70% van de cacaoproductie in Ecuador is de Fino de Aroma cacaoboon. Cacao is het derde exportproduct van Ecuador na bananen en olie.

 

Verschillende benamingen cacao Ecuador

De kwaliteitscacao uit Ecuador heeft verschillende benamingen. De cacao wordt cacao Nacional (vertaald: nationaal) genoemd vanwege zijn Ecuadoriaanse oorsprong. De cacao wordt Fino Arriba (vertaald: fijn boven) genoemd, vanwege de ligging boven de Guayas rivieren en zijn fijne geur en wordt Fino de Aroma (vertaald: fijn aroma) genoemd, vanwege zijn bijzondere fijne, zoete en bloemige geur.

 

Verschillende soorten cacao 

Er zijn globaal genomen 4 type cacaobomen: Forastero, Criollo, Fino de Aroma en Trinitario.

- Forastero omvat 90% van alle commerciële cacao. Dit zijn bulk cacaobonen, die in Afrika groeien. De grootste producent van deze bulk cacao is Ivoorkust (West-Afrika) en de tweede grootste producent is Ghana.

- Smaakcacaobonen, zoals de Criollo, Trinitario en Fino de Aroma omvatten slechts 5 à 10% van alle commerciële cacao. Deze smaakcacaobonen komen uit  Ecuador, Colombia, Indonesië, Venezuela, Papoea-Nieuw-Guinea, Jamaica, Trinidad en Tobago, Costa Rica, Grenada en enkele Caribische en Latijns-Amerikaanse landen.

 

Fino de Aroma cacao

Fino de Aroma cacao wordt voornamelijk geteeld in Zuid-Amerika ten westen van de Andes en met name in Ecuador. In andere landen groeit Fino de Aroma niet! Dit heeft waarschijnlijk met de bodem te maken. En dat maakt Fino de Aroma cacao uit Ecuador zo bijzonder.

  • Fino de Aroma cacao is fragiel en vatbaar voor ziektes en heeft een moeilijke groei.
  • Fino de Aroma cacao heeft een zoete bloemige aroma en bevat weinig bitterheid.
  • Fino de Aroma cacao is romig en sterk van smaak.

 

Single origin cacao

Kaart met de provincies van EcuadorEcuador heeft een heel bijzondere klimaat; het heeft heel veel micro klimaten. Je kunt haast wel zeggen, dat tijdens het reizen door Ecuador elke 5 minuten er een ander klimaat heerst! Dit komt door de ligging op de evenaar, door het gigantische Andesgebergte met vulkanen die richting 7 kilometer gaan en door de ligging aan zee aan de westkant. Zo zijn er verschillende gebieden in Ecuador waar cacao verbouwd wordt en elk gebied zorgt weer voor andere karakteristieke smaakkenmerken! Net zoals dat bij wijn het geval is.

 

Kenmerken Hoja Verde chocolade

- Single origin, single variety
De cacao voor de chocolade van Hoja Verde komt van de associatie Aproca uit de provincie Esmeraldas in het noorden van Ecuador, zie: Associatie Aproca . Middels zo'n associatie (er zijn er 11 in Ecuador) kunnen kleine boeren die hier bij aangesloten zijn, hun eigen chocolade proeven en testen. Ze zijn dus niet afhankelijk van rapporten van klanten.
- De chocolade is gemaakt van 100% gecertificeerde Fino de Aroma cacaobonen, welke al heel lang worden erkend als een van ’s werelds beste cacaobonen. Slechts een klein deel van de totale cacao productie is aromatisch en daarin hebben de Fino de Aroma cacaobonen uit Ecuador het grootste aandeel.
- Biodiversiteit en duurzaamheid
Op de plantages wordt er rekening gehouden met de instandhouding van de natuurlijke hulpbronnen en het milieu. De Fino de Aroma cacaoplanten groeien tussen/onder de tropische planten en bomen, waardoor er een natuurlijk evenwicht is. Dit is beter voor zowel de boer als het milieu op de lange termijn.
- Kosher en organic gecertificeerd
- De chocolade is 100% natuurlijk
- Organoleptische karakteristieken: melk, banaan, gecaramellisseerd, gedroogd fruit, cacao, hout, bloemig en fruitig
- Smaakkenmerken: zoet, fruitig, nootachtig, cacao en romig. De chocolade is niet bitter, is niet zuur en trekt ook niet je mond samen.
- Dark chocolate bevat een hoge concentratie aan natuurlijke anti-oxidanten, waardoor de zogenaamde “vrije” radicalen in ons bloed onschadelijk worden gemaakt.
Diabetici mogen 80% en 100% Hoja Verde dark chocolate nuttigen, doordat deze percentages dark chocolate weinig/géén suiker bevatten.

Zie ook: www.hojaverdegourmet.com .

 

Hoja Verde Gourmet

Eerlijk en heerlijk voor de mond
Puur natuur en gezond!  

 

Eigen chocoladefabriek vanaf november 2014

Voor het produceren van hoge kwaliteit chocolade is het niet voldoende om een goed smakende cacaoboon te hebben. Het proces van fermenteren en drogen op de plantage, het roosteren, concheren en tempereren in de fabriek bepaalt uiteindelijk de smaak van de chocolade. Hoja Verde is in november 2014 haar eigen chocoladefabriek gestart. Op dit moment wordt de Hoja Verde chocolade deels door de fabriek Ecuatoriana in Quito en deels door de eigen fabriek in Cayambe gemaakt.

 

Hoja Verde chocolade producten

  • Repen: 58% - 66% - 72% - 80% - 100% dark chocolate én 50% dark chocolate & milk, 80 gram per reep
  • Choco coffee beans, 100% natuurlijke Arabica koffiebonen met een laagje 58% dark chocolate, 100 gram per pakje en in kilozakken
  • Bonbons Tropical; maracuja (passievrucht), guave, pepermunt en mandarijn; 12 gram per bonbon
  • Kiloblokken in 58%, 66%, 72%, 80%, 100% dark chocolate en 50% dark chocolate & milk
  • Kilo zakken met chocolade druppels in 58%, 66%, 72%, 80%, 100% dark chocolate én 50% dark chocolate & milk

 

Verpakking Hoja Verde chocolade

De chocolade producten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten verpakkingen, van luxe cadeauverpakkingen tot bijzondere houten kistjes met een Ecuadorprint erop.

          
     
     

 

De Hoja Verde chocolade is verkrijgbaar bij:

Zie: Waar te koop? In rechter kolom onder home

Klik op de foto voor een vergroting